22 marca 2023

dyrektor WORD Toruń wystawił egzaminatorowi zaświadczenie o ukończeniu warsztatów doskonalenia zawodowego mimo tego, że nie uczestniczył w zajęciach praktycznych. Marszałek Województwa Kujawsko - Pomorskiego został wprowadzony w błąd. Naszym zdaniem to jest działanie noszące znamiona poświadczenia nieprawdy w dokumentach.

pan dyrektor podtrzymuje wszędzie, że egzaminator nie musi w trakcie warsztatów doskonalenia zawodowego realizować praktyki bo raz na pięć lat ma zrealizować którąś z kategorii A, B, C i D. Czyli jeśli w ciągu pierwszych czterech lat zrealizował praktyki na A, B, C i D to w piątym roku już praktyki nie musi robić. Totalna bzdura.

pan dyrektor z WORD Toruń tworzy własne interpretacje prawa.

W tej sprawie Marszałek Województwa Kujawsko - Pomorskiego przeprowadził kontrolę i stwierdził, że egzaminator nie powinien mieć wydanego zaświadczenia.

I co?

I nic.

dyrektor przechodzi na emeryturę i znowu jest zatrudniony na stanowisku dyrektora. No ale przecież to jest fachowiec więc w sumie chyba to rozumiemy. To "na pewno chyba" nie wynika z faktu, że jest przyjacielem królika.

Żeby sprawę jednoznacznie wyjaśnić poprosiliśmy Ministra Infrastruktury o interpretację przepisów dotyczących warsztatów (poniżej). Panie Ministrze dziękujemy za szybką odpowiedź. Przekazujemy to również do sądów  ażeby wiedziały, że pan dyrektor wystawił zaświadczenie a nie powinien tego robić.

Dyrektor WORD poświadczył nieprawdę?