21 maja 2024

Umieszczamy petycję uzyskaną od Ministra Infrastruktury napisaną przez 19 dyrektorów ośrodków egzaminowania w sprawie:

1. Likwidacji zapisu o obowiązkowym kierowcy na kategorie motocyklowe;

2. Zwiększeniu możliwości planowania egzaminów na jednego egzaminatora do 10 w ciągu jednego dnia pracy (możliwość realizacji 11 egzaminów w sytuacjach wyjątkowych);

3. Wprowadzenie zapisu o możliwości wydłużenia czasu pracy do 10 godzin;

Póki co upubliczniamy tę petycję bez większego komentarza, ale już wkrótce rozprawimy się z argumentami Panów Dyrektorów i jednego dyrektora oraz z samą petycją.

Dla nas Krajowe Stowarzyszenie Dyrektorów WORD sięga dna, a może już puka od spodu ale poczekajmy jeszcze bo to pewnie nieostatnie słowo tej zasłużonej organizacji dla Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego w Polsce.

To co cieszy to fakt, że 22 Dyrektorów ośrodków egzaminowania nie podpisało tej petycji a przecież mogło (nawet jeśli nie są członkami KSD WORD). Wynika z tego, że dyrektorzy nie są jednomyślni w tej sprawie, a nawet więcej, mniejszość chce wprowadzenia tych niekorzystnych zmian do Rozporządzenia. W imieniu kandydatów na kierowców, kierowców i egzaminatorów dziękujemy tej 22 za zachowanie zdrowego rozsądku.

Zastanawiamy się czy nazwy tej zasłużonej organizacji nie pisać z małej litery, podobnie jak to czynimy z jednym z dyrektorów w Polsce. Przede wszystkim za zasługi w dziele destrukcji procesu egzaminowania.

KSD pisze petycję do Ministra